Wednesday, September 10, 2008



Next Generation House is a small housing module for weekend use, located on the edge of a forest overlooking the River Kuma at Kumakura, opposite the temple of Shibatatehime.

The client is a timber merchant. The small pavilion, a 4x4 m cube, is made by assembling solid Japanese cedar blocks kept in place by their own weight and connecting metal cables running through vertical drill holes. Some of the inside cubes are laid off-centre to create shelves, small living areas and even steps to move from one level to another.

Offsets in the wall cubes also create windows with views of the surrounding countryside. The oblique glass windowpanes are held in place with plastic plugs. The mobile sheets are in transparent acrylic. Two roof skylights provide extra natural light – an architectural feature over which Fujimoto takes special care. At night, artificial light visible from the outside helps to dematerialise the cube by mixing the warm tones of wood with the amber glow of incandescent bulbs, emphasising the ways in which a structure made up of heavy wooden elements can seem so light and airy.

Sou Fujimoto (Japan, 1971) architect. He lives in Tokyo, Japan. His children’s mental health centre won an AR Award in 2006. He has taught in several Japanese universities. In addition to his work as an architect, he writes for international magazines like A+U. He is currently working on a series of housing projects: House N, Tokyo Apartment and the Future Primitive House.

He had a pretty interesting start at the ripe age of 20. Worthe a quick read HERE.